26 Dec 2022

Zašto je ovaj sajt nastao i šta on menja u mom životu?

DONEDAVNO sam bio veoma bezbrižan prema svojim tekstovima, pa ne samo da nisam imao precizne podatke o tome šta sam i gde štampao, nego je dobar deo tih tekstova nekako neprimetno nestao sa mojih hard diskova, tako da sada više ne postoje. Može se reći da sam više bio zainteresovan za ono bezbrižno prolaženje života ispunjeno zadovoljstvima koje ga čine slatkim, nego što sam verovao da život treba da bude blažen. Sličaj život je živeo i Dorijan Grej, iz genijalnog Vajldovog romana. Ona nam pokazuje da je taj život može da bude lep, samo zato što neko drugi trpi ožiljke koje takav život stvara.

Ovaj sajt koji sam napravio, znači da je sa takvim životom gotovo. Da ga treba prekinuti, postao sam svestan razmišljajući o dve knjige koje sada pišem: prva je roman na kome radim već neko vreme, a druga knjiga je uporedno tumačenje života i dela Crnjanskog i Andrića. Shvatio sam, naime, da ne postoji šansa da ih dovršim, ukoliko narednih godinu dana, minimalno, ne ustrojim život potpuno drugačije, nego što sam ga živeo do sada. Najkraće rečeno, ako sam do sada živeo spolja, sada je potrebno da živim unutra.

To znači da ću u narednom periodu količinu svog medijskog ,,prisustva” spustiti na apsolutni minimum, kao i vreme koje provodim na društvenim mrežama, a to važi i za promocije, na koje više neću ići. Ukratko rečeno: više me neće biti, nego što će me biti. Sve to radim zato da bih konačno došao u ono stanje ravnodušnosti spram sebe samoga, koje sam pronašao jedino kod oca Miloša Crnjanskog, o kome sam napisao jedan od svojih najdražih tekstova.

(Kod svog oca, to stanje, nažalost, nisam pronašao. Njemu za utehu, tog stanja nije bilo ni kod njegovog starijeg sina. Dakle, isti smo u onome što je najgore u nama).

Onaj kome možda budem nedostajao ili ko bude smatrao da sam mu prijatelj sa kojim voli da razgovara, čitajući i slušajući ono što je u meni najbolje – a to su moji tekstovi, moje knjige i povremeni uspeli medijski nastupi, kada bih kazao nešto što ima smisla – njemu ostaje ovaj sajt. Tu su prikupljene informacija o mojim dosadašnjim knjigama (rubrika Knjige), a vremenom ću dodavati naučne tekstove u bazu podataka (rubrika Tekstovi), dok ću publicistiku objavljivati u celosti ili preko linkova u rubrici Blog. Povremeno ću, verovatno, da tu ostavim i neki zapis.

U međuvremenu, dok budem tihovao, razmišljao i pisao, pojaviće se i jedna moja knjiga. O tome, kada bude bilo vreme, vrlo skromno sa moje strane.

Nemam više šta pametno da kažem. Sve vas koji ste ovo pročitali srdačno pozdravljam i hvala vam što ste mi prijatelji, uprkos svemu.